Точилка икеа для ножей инструкция по применению

Требуется руководство для вашей IKEA SKARANDE Ножеточка? Ниже вы можете просмотреть и загрузить бесплатно руководство в формате PDF. Кроме того, приведены часто задаваемые вопросы, рейтинг изделия и отзывы пользователей, что позволит оптимально использовать ваше изделие. Если это не то руководство, которое вы искали, – свяжитесь с нами.

Ваше устройство неисправно, и в руководстве отсутствует решение? Перейдите в Repair Café для получения бесплатных ремонтных услуг.

Руководство

pdf2htmlEX

Рейтинг

Сообщите нам, что вы думаете о IKEA SKARANDE Ножеточка, оставив оценку продукта. Хотите поделиться вашими впечатлениями от данного изделия или задать вопрос? Вы можете оставить комментарий в нижней части страницы.

Довольны ли вы данным изделием IKEA?
Да Нет

4 голоса

Часто задаваемые вопросы

Наша служба поддержки выполняет поиск полезной информации по изделиям и отвечает на часто задаваемые вопросы. Если вы заметили неточность в наших часто задаваемых вопросах, сообщите нам об этом с помощью нашей контактной формы.

Как лучше всего разобрать мебель из IKEA? Проверенный
IKEA советует разбирать мебель, используя инструкцию по сборке в обратном порядке.

Это было полезно (17195)

У моей мебели из IKEA не достает винтика/заглушки/гвоздя. Где я могу найти замену? Проверенный
В каждом магазине IKEA есть отдел, где можно бесплатно взять винтики, заглушки и другие расходные материалы.

Это было полезно (8388)

Не могу извлечь шкант из изделия IKEA. Что делать? Проверенный
Лучше всего воспользоваться пассатижами и постараться не сжимать шкант слишком сильно, в противном случае он не будет сидеть так плотно.

Это было полезно (1353)

Как часто нужно точить ножи? Проверенный
При нормальном использовании рекомендуется затачивать ножи один раз в месяц, чтобы поддерживать их в оптимальном состоянии.

Это было полезно (79)

Руководство IKEA SKARANDE Ножеточка

Я обещал в комментариях её достать для обзора, я её достал. Именно достать, потому что Икеи в Минске нету. В прошлом обзоре мне не удалось закрыть вопрос с точилкой из Икеи, потому что мне резонно заявили, что точилка которую я купил, она конечно Fiskars, но не Aspekt от Fiskars, а нужна именно эта и перед заточкой её нужно замачивать в воде как водные заточные камни. Ок. Я начал думать где мне раздобыть Aspekt. Ближайшая ко мне Икея в Вильнюсе, чуть подальше в Каунасе и Варшаве. Ближайшие недели я туда не планировал, поэтому начал искать способы купить у нас.

По ходу дела я наткнулся на вот такую точилку Fiskars


Это просто один в один точилка Aspekt. Только стоит она 15$, а это почти в три раза дороже чем Aspekt. Вот вам явный пример того, что значит платить за бренд. В три раза Карл! Как-то большая разница просто за другую упаковку и отсутствие инструкции по эксплуатации (это я про замачивание в воде)
Но этот вариант тоже не катит. Не очень то хочется выкидывать ещё раз 15 баксов, за вторую точилку от Fiskars. В общем в результате моих изысканий, я нашёл точилку Aspekt у своей соседки по подъезду. И вот собственно она в сравнении с Fiskars для ножей и топоров

Я сразу же извлёк из неё абразивный элемент. И знаете что, он совершенно не отличается от абразива из обычной точилки Fiskars



На вид абсолютно та же гритность. Диски расположены под точно таким же углом.

На сайте Икеи в описании рекомендуется налить воду в маленький контейнер, в котором по сути и установлены абразивные диски. Что бы они при вращении постоянно смачивались водой. Если обратить внимание на Fiskars, то у неё тоже есть похожий контейнер под дисками и её тоже можно замочить и набрать туда воду.

Собственно можно переходить к заточке. Я сделал так. Сначала замочил диски в воде отдельно, потом установил в точилку и налил в контейнер воды.


Замачивались диски около часа. Точить я буду те же ножи, что и точил в прошлом обзоре точилкой Fiskars.

Вот результаты заточки. По точилке я провёл по 20 раз каждым ножом.



Визуально ничем не отличаются от заточки на Fiskars. Газеты у меня как всегда нету, что бы проверить остроту. Единственное что я нашёл из тонкой бумаги дома, это чеки из магазина.

Попробовал, и я, не то что их порезать не смог, даже порвать. Лезвия просто загибали бумагу. Можно конечно сказать, что чеки слишком тонкая бумага. Ок. Сейчас будет небольшой спойлер. Вот нож из будущего обзора. Японский. Из коробки. Им ничего и никогда не резали. Ну может только при проверке на производстве

Японец без труда шинкует чек из термобумаги.

Вот такие следы ножи оставляют на помидоре, если надавить на него лезвием

Хорошо заточенный нож прошёл бы через эту помидорку, как через масло.

Не так давно был обзор ножа XYj от пользователя CyJLTaH. Так вот, там был сказано, что повара проверяют остроту ножа на морковке, картошке и капусте. Это очень занятно. Поэтому я тоже решил попробовать. Взял морковку.

Но для объективности теста мне нужны для сравнения очень острый и очень тупой ножи. Что бы выяснить как на их фоне будут резать ножи, заточенные на Aspekt. В качестве острого ножа я возьму Самуру SM0021 из серии Mo-V вот из этого обзора. В качестве тупого ножа, будет нож для устриц.

Кстати у ножа для устриц довольно большой угол заточки и он примерно такой же как у этих точилок.

Пробуем порезать ножом для устриц.

Это конечно какой-то трешь. Нож просто откалывает куски морковки и съезжает с траектории реза, откалывая по половинке морковного кружка. Отрезать тонкий слайс не реально, нож не цепляется за морковку и просто соскальзывает. Кстати режу я не протяжкой, а как будто бы шинкую.

Берём Самуру

Тут всё без проблем. Нож нарезает аккуратные кружки любой толщины.

Берём Бергоф.

Результат конечно лучше чему у ножа для устриц. Но опять же нож уходит с реза и получаются полукружки. Хотя и тонкие
Я отрезал толстый кружок, что бы выровнять морковку и попробовал ещё раз. Результат такой же.

Дешёвенький нож 666, который продаётся на каждом углу, показал примерно такой же результат

Я ещё раз взял Самуру и отрезал тоненький слайс морковки, что бы убедиться.


Результат, честно сказать меня удивил. Возьму этот метод тестирования ножей на вооружение.

На этом я не успокоился и решил дать точилке второй шанс. Взял нож BergHOFF и точил, пока не сформировал полностью новый угол заточки на всю ширину спусков.

Кстати на фото можно заметить нетронутую часть РК около рукоятки. До туда левая часть абразивного диска просто не доходит. И там сохранилась заточка от бланка с наждачкой.
Решил попробовать резать более плотную бумагу — гарантийный талон (вдумайтесь на дубовую щепу для копчения Вебер), из интернет магазина. Повозившись с этим листком я смог сделать несколько надрезов на протяжке

Причём РК ножа покрылась маленькими кусочками бумаги, а некоторые места реза на бумаге выглядели как будто их пилили


Затем я взял палку с наклеенной кожей, на которой довожу ножи на пасте ГОИ. Посмотрите какие следы на коже оставляет нож, когда его пытаешься довести

После доводки нож стал резать бумагу чуть-чуть лучше, но всё равно так себе.


Что хочется сказать в итоге. Если вы не заморачиваетесь с заточкой ножей и точите какими-нибудь погаными протяжными точилками, или вообще не точите ножи дома, то Aspekt прекрасный выбор. Она не дорогая и у вас будут относительно острые ножи (относительно тупых). На фоне тупых ножей или после протяжной точилки разницу почувствуете прям сразу.

Но вернёмся к японскому ножу, который ждёт обзора, или к Самуре. Если их начать точить этой точилкой, вы их просто испортите. Это однозначно. Это будут пилочки, тем более с углом заточки, значительно больше чем были у них с завода.

Всем спасибо за внимание.

..Advertisements..

Continue reading below

How do you use the Ikea knife sharpener?

How to use the IKEA Skarande Knife Sharpener | Cooking on a Budget

How do you use Ikea aspekt sharpener?

Aspekt Knife sharpener – How to use – YouTube

Can Ikea knives be sharpened?

Now anyone can sharpen knives

At IKEA we want to make everyday life as simple as possible. … Now it’s easy for you to keep your knives sharp – 365 days a year.

.SPONSORED LINK.

How do you use a 4 in 1 knife sharpener?

Dunli 4-in-1 Knife and Scissor Sharpener | Great for Kitchen …

Is Ikea knife sharpener any good?

5.0 out of 5 stars Will continue to use and recommend this sharpener. This sharpener is so easy to use! I have absolutely no talent with the typical ways to sharpen knives but this one works every time. Definitely recommend it.

What is the best way to sharpen a knife?

The Best Way To Sharpen &amp, Clean Knives (And The Worst) | Epicurious …

Do you sharpen ceramic knives?

Can you sharpen ceramic knives? Yes, you can sharpen ceramic knives, at home DIY style! But you need a special type of sharpener rather than any old one for steel knives that’ll likely chip or ruin your ceramic blade altogether. Ceramic knife blades are made from zirconia.

How do you use a 3 slot knife sharpener?

3 Stage Knife Sharpener Review (A Cut Above Cutlery) – YouTube

How do you use a Wusthof knife sharpener?

Wusthof 4-stage Universal Hand-Held Knife Sharpener – YouTube

….Advertisements….

Continue reading below

How do you sharpen scissors with a Sabatier sharpener?

How to use a Knife and Scissors Sharpener – Wamery – YouTube

Do pull through knife sharpeners work?

The sad truth about pull through knife sharpeners is that they’re detrimental to your knives. … Electric pull through sharpeners remove way too much metal and shorten the life of your knife by years. Ceramic wheel sharpeners tend to take chips and chunks out of thin Japanese blades.

Do you push or pull when sharpening a knife?

The sharpening knife motion is pushing the knife away from your body while the cutting edge is facing you. Most people apply force on the whetstone when they perform the edge trailing stroke.

Do knife sharpeners damage knives?

Most single stage electric knife sharpeners (especially “free” sharpeners built into the back of electric can openers) damage knives. They use harsh abrasives which throw sparks (indicating the edge is overheated), remove too much metal and can gouge knives.

Can you sharpen a serrated knife?

Serrated knives can and should be sharpened, but they don’t need it very often. A serrated knife’s pointed teeth do most of the work. Less friction means the blade stays sharper longer. The characteristics that keep them sharper also make serrated knives more difficult to resharpen.

Why are ceramic knives so sharp?

The resultant blade has a hard edge that stays sharper for longer when compared to conventional steel knives. While the edge is harder than a steel knife, it is more brittle. The ceramic blade is sharpened by grinding the edges with a diamond-dust-coated grinding wheel.

What should you not cut with a ceramic knife?

Tough food: A ceramic knife is not good for cutting tough foods. You should never use it for cutting foods with thick rinds such as pumpkin, winter squash, pineapples, and melons. Don’t use a ceramic knife for slicing block cheese because this task may involve heavy force and cause blade flexing.

How do you use a 1 2 3 knife sharpener?

Professional Chef Kitchen Three Stage Knife Sharpener for Fine …

How long does a Wusthof knife sharpener last?

Your knives should only need to be sharpened every few months depending on how often they are used – I would also recommend having your knives professionally sharpened every 1-2 years.

How often should I sharpen my knives?

In addition to honing your knives after every 2-4 uses at home, experts recommend having kitchen knives professionally sharpened at least once or twice a year. This prevents blades from becoming too dull, which can be more dangerous than working with a razor-sharp knife!

How do you use Wusthof Ikon sharpener?

How To Use a Wusthof Knife Sharpener – YouTube

How do you use a two stage sharpener?

Two Stage Knife Sharpener Review – YouTube

What angle are Wusthof knives sharpened at?

On Wüsthof European-Style knives, the blade edge angle has been reduced to 28 degrees (14 degrees per side), while Asian-style Santoku, Nakiri and Chai Dao knives have a blade edge angle of 20 degrees (10 degrees per side).

What is the best angle to sharpen scissors?

Sharpening Scissors – with correct technique

When sharpening scissors, it’s helpful to remember that the bevel angle is around 75° to 80° – much steeper than the average knife. Always hold the handle of the scissor blade you are about to sharpen in order to maintain control.

Does cutting aluminum foil sharpen scissors?

This technique is similar to cutting sandpaper, only you use aluminum foil. Again, this will hone slightly dull scissors, but it won’t sharpen scissors with very dull or damaged blades. … If necessary, cut several more foil strips until the scissors cut quickly and cleanly.

How do you sharpen Wusthof scissors?

Sharpening Kitchen Shears – YouTube

What happens if you over sharpen a knife?

The edge gets thicker.

Eventually, the edge will become thick and wedge-like behind the main bevel. The blade itself may be very sharp, but it won’t seem sharp because a wedge shape doesn’t cut well. … If the knife edge has already thickened because of over-sharpening, then you’ll need to have the blade reprofiled.

How do professional chefs sharpen their knives?

How To Sharpen A Knife | Gordon Ramsay – YouTube

Is an electric knife sharpener worth it?

While automatic knife sharpeners are desirable to those who may not want to go through the effort of learning how to properly sharpen and hone knives, they can’t deliver the same amount of precision and care that traditional sharpening provides.

What is the correct angle for sharpening a knife?

A 17 to 20 degree angle covers most kitchen knives, pocket knives, and outdoor knives. Some knives (typically Japanese manufacturers) will sharpen their knives to roughly 17 degrees. Most western knives are roughly 20 degrees. In fact, a 20 degrees angle is often considered the best sharing point for most knives.

Which way do you sharpen a knife on a stone?

How to Sharpen a Knife with a Stone – YouTube

Do I soak a wet stone?

Soak your sharpening stone in water before you use it – five minutes is usually enough, ten minutes is acceptable for coarse stones. For sharpening, rest the stone on a non-slip base or wedge it firmly between two pieces of wood.

Why is my knife dull after sharpening?

Sharpening at too high of an angle concentrates all of your effort right at the cutting edge. … Essentially, if you are working at too high of an angle, you may be blunting your edge. In practice, an angle that is only slightly too steep will not dull the edge. Only very high angles will create edges that feel dull.

How do you know you are done sharpening?

Tomato Test: Using a chef’s knife or paring knife, try slicing through a ripe tomato. If the knife slides easily through the skin, then you can be sure it’s plenty sharp. If it doesn’t, try honing the knife with a steel—and if that doesn’t work, then it’s back to the sharpening stone.

Why does my knife get dull so fast?

The steel the knife is made from is far harder than anything you would normally cut, therefore the dulling effect on the cutting edge of the knife is very low. The harder the material a knife comes in contact with the faster it will dull.

What is the difference between sharpening and honing a knife?

So what’s the difference between honing and sharpening? Sharpening removes material from the blade to produce a new, sharp edge, while honing keeps the blade sharp by pushing the edge of the knife back to the center.

Does cutting sandpaper really sharpen scissors?

Cutting fine-grit sandpaper will also sharpen your scissors. … You can also sharpen your scissors by cutting through a piece of fine-grit sandpaper. This may be a little harder on your scissors, but it really does work! Cutting a piece of steel wool has a similar effect and is great for removing rust.

Can you sharpen electric knife blades?

To sharpen your electric knife blades at home, you’ll need a good dose of patience. You’ll have to work on each individual serration. … After you’ve worked on the serrated edge, sharpen the flat edge of the knife on a sharpening stone or some sandpaper.

Can a ceramic knife cut you?

Slice ceramic blades are designed to effectively cut different materials but will resist cutting the skin. While it is not impossible to cut yourself with a ceramic blade from Slice, it does require a ton of force, which make these blades safer than others.

What is the best way to sharpen a ceramic knife?

How to sharpen ceramic knives at home – YouTube

How do I know if my knife is ceramic?

Ceramic blade knives – specifics

  1. The blades are razor sharp and retain their original sharpness longer than steel knives.
  2. They offer a very price cut.
  3. The blades do not rust.
  4. They do not transfer metal ions to food.

….Advertisements….

CONTINUE READING BELOW

..Advertisements..

Continue reading below

How do you use the Ikea knife sharpener?

How to use the IKEA Skarande Knife Sharpener | Cooking on a Budget

How do you use Ikea aspekt sharpener?

Aspekt Knife sharpener – How to use – YouTube

Can Ikea knives be sharpened?

Now anyone can sharpen knives

At IKEA we want to make everyday life as simple as possible. … Now it’s easy for you to keep your knives sharp – 365 days a year.

How do you use a 4 in 1 knife sharpener?

Dunli 4-in-1 Knife and Scissor Sharpener | Great for Kitchen …

.Advertisements.

Is Ikea knife sharpener any good?

5.0 out of 5 stars Will continue to use and recommend this sharpener. This sharpener is so easy to use! I have absolutely no talent with the typical ways to sharpen knives but this one works every time. Definitely recommend it.

What is the best way to sharpen a knife?

The Best Way To Sharpen &amp, Clean Knives (And The Worst) | Epicurious …

Do you sharpen ceramic knives?

Can you sharpen ceramic knives? Yes, you can sharpen ceramic knives, at home DIY style! But you need a special type of sharpener rather than any old one for steel knives that’ll likely chip or ruin your ceramic blade altogether. Ceramic knife blades are made from zirconia.

How do you use a 3 slot knife sharpener?

3 Stage Knife Sharpener Review (A Cut Above Cutlery) – YouTube

How do you use a Wusthof knife sharpener?

Wusthof 4-stage Universal Hand-Held Knife Sharpener – YouTube

SPONSORED LINKS

Continue reading below

How do you sharpen scissors with a Sabatier sharpener?

How to use a Knife and Scissors Sharpener – Wamery – YouTube

Do pull through knife sharpeners work?

The sad truth about pull through knife sharpeners is that they’re detrimental to your knives. … Electric pull through sharpeners remove way too much metal and shorten the life of your knife by years. Ceramic wheel sharpeners tend to take chips and chunks out of thin Japanese blades.

Do you push or pull when sharpening a knife?

The sharpening knife motion is pushing the knife away from your body while the cutting edge is facing you. Most people apply force on the whetstone when they perform the edge trailing stroke.

Do knife sharpeners damage knives?

Most single stage electric knife sharpeners (especially “free” sharpeners built into the back of electric can openers) damage knives. They use harsh abrasives which throw sparks (indicating the edge is overheated), remove too much metal and can gouge knives.

Can you sharpen a serrated knife?

Serrated knives can and should be sharpened, but they don’t need it very often. A serrated knife’s pointed teeth do most of the work. Less friction means the blade stays sharper longer. The characteristics that keep them sharper also make serrated knives more difficult to resharpen.

Why are ceramic knives so sharp?

The resultant blade has a hard edge that stays sharper for longer when compared to conventional steel knives. While the edge is harder than a steel knife, it is more brittle. The ceramic blade is sharpened by grinding the edges with a diamond-dust-coated grinding wheel.

What should you not cut with a ceramic knife?

Tough food: A ceramic knife is not good for cutting tough foods. You should never use it for cutting foods with thick rinds such as pumpkin, winter squash, pineapples, and melons. Don’t use a ceramic knife for slicing block cheese because this task may involve heavy force and cause blade flexing.

How do you use a 1 2 3 knife sharpener?

Professional Chef Kitchen Three Stage Knife Sharpener for Fine …

How long does a Wusthof knife sharpener last?

Your knives should only need to be sharpened every few months depending on how often they are used – I would also recommend having your knives professionally sharpened every 1-2 years.

How often should I sharpen my knives?

In addition to honing your knives after every 2-4 uses at home, experts recommend having kitchen knives professionally sharpened at least once or twice a year. This prevents blades from becoming too dull, which can be more dangerous than working with a razor-sharp knife!

How do you use Wusthof Ikon sharpener?

How To Use a Wusthof Knife Sharpener – YouTube

How do you use a two stage sharpener?

Two Stage Knife Sharpener Review – YouTube

What angle are Wusthof knives sharpened at?

On Wüsthof European-Style knives, the blade edge angle has been reduced to 28 degrees (14 degrees per side), while Asian-style Santoku, Nakiri and Chai Dao knives have a blade edge angle of 20 degrees (10 degrees per side).

What is the best angle to sharpen scissors?

Sharpening Scissors – with correct technique

When sharpening scissors, it’s helpful to remember that the bevel angle is around 75° to 80° – much steeper than the average knife. Always hold the handle of the scissor blade you are about to sharpen in order to maintain control.

Does cutting aluminum foil sharpen scissors?

This technique is similar to cutting sandpaper, only you use aluminum foil. Again, this will hone slightly dull scissors, but it won’t sharpen scissors with very dull or damaged blades. … If necessary, cut several more foil strips until the scissors cut quickly and cleanly.

How do you sharpen Wusthof scissors?

Sharpening Kitchen Shears – YouTube

What happens if you over sharpen a knife?

The edge gets thicker.

Eventually, the edge will become thick and wedge-like behind the main bevel. The blade itself may be very sharp, but it won’t seem sharp because a wedge shape doesn’t cut well. … If the knife edge has already thickened because of over-sharpening, then you’ll need to have the blade reprofiled.

How do professional chefs sharpen their knives?

How To Sharpen A Knife | Gordon Ramsay – YouTube

Is an electric knife sharpener worth it?

While automatic knife sharpeners are desirable to those who may not want to go through the effort of learning how to properly sharpen and hone knives, they can’t deliver the same amount of precision and care that traditional sharpening provides.

What is the correct angle for sharpening a knife?

A 17 to 20 degree angle covers most kitchen knives, pocket knives, and outdoor knives. Some knives (typically Japanese manufacturers) will sharpen their knives to roughly 17 degrees. Most western knives are roughly 20 degrees. In fact, a 20 degrees angle is often considered the best sharing point for most knives.

Which way do you sharpen a knife on a stone?

How to Sharpen a Knife with a Stone – YouTube

Do I soak a wet stone?

Soak your sharpening stone in water before you use it – five minutes is usually enough, ten minutes is acceptable for coarse stones. For sharpening, rest the stone on a non-slip base or wedge it firmly between two pieces of wood.

Why is my knife dull after sharpening?

Sharpening at too high of an angle concentrates all of your effort right at the cutting edge. … Essentially, if you are working at too high of an angle, you may be blunting your edge. In practice, an angle that is only slightly too steep will not dull the edge. Only very high angles will create edges that feel dull.

How do you know you are done sharpening?

Tomato Test: Using a chef’s knife or paring knife, try slicing through a ripe tomato. If the knife slides easily through the skin, then you can be sure it’s plenty sharp. If it doesn’t, try honing the knife with a steel—and if that doesn’t work, then it’s back to the sharpening stone.

Why does my knife get dull so fast?

The steel the knife is made from is far harder than anything you would normally cut, therefore the dulling effect on the cutting edge of the knife is very low. The harder the material a knife comes in contact with the faster it will dull.

What is the difference between sharpening and honing a knife?

So what’s the difference between honing and sharpening? Sharpening removes material from the blade to produce a new, sharp edge, while honing keeps the blade sharp by pushing the edge of the knife back to the center.

Does cutting sandpaper really sharpen scissors?

Cutting fine-grit sandpaper will also sharpen your scissors. … You can also sharpen your scissors by cutting through a piece of fine-grit sandpaper. This may be a little harder on your scissors, but it really does work! Cutting a piece of steel wool has a similar effect and is great for removing rust.

Can you sharpen electric knife blades?

To sharpen your electric knife blades at home, you’ll need a good dose of patience. You’ll have to work on each individual serration. … After you’ve worked on the serrated edge, sharpen the flat edge of the knife on a sharpening stone or some sandpaper.

Can a ceramic knife cut you?

Slice ceramic blades are designed to effectively cut different materials but will resist cutting the skin. While it is not impossible to cut yourself with a ceramic blade from Slice, it does require a ton of force, which make these blades safer than others.

What is the best way to sharpen a ceramic knife?

How to sharpen ceramic knives at home – YouTube

How do I know if my knife is ceramic?

Ceramic blade knives – specifics

  1. The blades are razor sharp and retain their original sharpness longer than steel knives.
  2. They offer a very price cut.
  3. The blades do not rust.
  4. They do not transfer metal ions to food.

…Advertisements…

CONTINUE READING BELOW

ПОДРОБНЫЙ ОТЗЫВ

Как страстный любитель готовки всегда нуждалась в острых ножах. И как большинство девочек теребила мужа по вопросам заточки) Теперь делаю все быстро, просто и самостоятельно! Благодаря этой точилке.
Итак:

Состав: точилка пластиковая, исключая сами круги для заточки. Из чего сделаны они не знаю, но материал абразивный (то есть шершавый)

Для каких ножей: инструкция указывает, что точилка подходит для всех видов стальных ножей. Я точу как ножи из ikea, так и все остальные, что есть дома. Пока не подвела)

Как использовать: на фото видно, что круги заточки находятся под чехлом из пластика. Этот чехол нужно поднять и налить на круги воду, что бы во время заточки вода оставалась в поддоне. Если этого не сделать, заточка не удастся.

Затем чехол опустить, проводить ножом по каждому кругу 10-15 раз, каждый раз ополаскивать нож водой, чтобы смыть кусочки абразива. В конце заточки помыть моющим средством.

Я в основном использую самый мелкий абразив (№3). №1 и №2 — грубый и средний использую редко, для старых ножей при первой заточке или если нож начинает быстро тупиться, примерно раз в полгода.

Точилку рекомендую, на заточку тратиться меньше минуты, мужа напрягать не надо и готовка превращается в удовольствие!


slinoy

Понравилась статья? Поделить с друзьями:
  • Точилка икеа для ножей инструкция по применению
  • Точилка для ножей рыбка инструкция
  • Точилка для ножей рондел инструкция
  • Точилка для ножей гипфел инструкция по применению
  • Тофранил инструкция по применению цена отзывы аналоги